Logotype

Logotype Logotype


The Santorum Surge

Jag gissar att Rick Santorum vinner Iowas caucus inatt. Den socialkonservative ex-senatorn har gnetat på i landsbygdsdelstaten, till synes förgäves, under hela primärvalssäsongen.

Fjärran från de mängder donationer och Super-PAC-multum som Rick Perry, Ron Paul och Mitt Romney håvat in till sina kampanjer, har Santorum kört sitt lågbudget-race, ihärdigt rest runt i Iowa i månader medan Newt Gingrich och Herman Cain signerat böcker, och Mitt Romney för det mesta hängt i New Hampshire.

Det såg inte ut att ge något alls. Stabila, men lite träiga insatser i TV-debatterna, gav inte någon utdelning och i opinionsmätningarna var det Michele Bachmann, Rick Perry, Herman Cain och Newt Gingrich som turades om att vara det konservativa alternativet till Mitt Romney.

Men så kom december, Gingrich kollaps och ett par viktiga endorsements från socialkonservativa ledare i Santorum. En stadig uppgång i opinionen började så smått under de första veckorna av månaden, och efter julhelgen har den accelererat till någon som knappt setts tidigare.

I en Rasmussen-undersökning den 13 december, hade han 6% stöd i Iowa. En vecka senare var stödet 10%, och i opinionsinstitutets mätning den 28 december hade det växt till 16%. I Des Moines Registers ansedda mätning nådde han sedan på Nyårsafton 15% – men Iowas största tidning påpekade också att hans stöd under de sista dagarna man samlade in mätdata var över 20%.

Hans handskaknings- och town hall-baserade kampanj har dock inte lett någon mätning hittills, utan har de sista dagarna hamnar ett par procentenheter under Mitt Romney och Ron Paul, men jag tror att han har mycket stor chans att vinna nattens Iowa caucus, varifrån rapporter kommer att börja ticka in väldigt snart.

Det finns inget som tyder på att hans våldsamt uppåtpekande trend avstannat, och de mest högerinriktade kandidaterna brukar också vara de som mest överträffar opinionsmätningarna i Iowas caucus-system, där de mest entusiastiska väljarna är socialkonservativa evangelikaler. Exempelvis krossade Mike Huckabee moderate Mitt Romney för fyra år sedan – trots att det mesta pekade på ett jämnt race med knapp Huck-fördel. Nu är många av Huckabees 2008-fans bakom Santorum.

Det faktum att Santorum dessutom har chans att vinna caucuset, medan Perry, Bachmann och Gingrich inte har det, borde också göra att han så här på caucus-dagen ska kunna ta en del väljare därifrån. Lägg därtill att Ron Paul i Des Moines Register-mätningen tappade en del stöd sista dagarna, kanske på grund av hårda angrepp mot hans isolationism och skandalen med hans rasistiska nyhetsbrev från 90-talet som gick varm i pressen runt julhelgen.

En del av Pauls uppgång i väljarstöd sista veckorna bygger också på hans anti-abort-kampanjande, och de nya väljarna lär inte vara lika trogna Paul som hans kärna av ideologiskt renläriga libertarianer. Santorum, som fokuserar på sociala frågor, kan säkert plocka en del av detta stödet i sin medvind.

Men självklart är det ytterst svårt att förutse ett resultat av nattens drabbning. Extremt många väljare, 41%, uppgavs inte ha bestämt sig inför valdagen och caucus-tillställningar är notoriskt svårtippade.

Ska jag försöka mig på en gissning ser den dock ut ungefär såhär:

1. Santorum, 25%
2. Paul, 21%
3. Romney, 20%
4. Gingrich, 12%
5. Perry, 11%
6. Bachmann, 8%
7. Huntsman, 2%
8. Roemer, 1%

Se även Mathias Sundins rapport inför valet: Funderingar inför Iowa.

Intressant. Andra bloggar om: , , , , , ,

Post to Twitter Post to Digg Post to Facebook Post to Technorati

Category: Politics

Tagged:

Leave a Reply