Logotype

Logotype Logotype


Iowa Republican Caucus – kommentar

Ja, det är kanske ett understatement men: Det blev sjukt spännande igår natt. Det skilde sällan mer än hundra röster mellan Rick Santorum och Mitt Romney, och till slut vann den senare med åtta röster. DN har en rätt bra sammanfattning av händelserna: Åtta röster avgjorde Iowa-rysare.

I min prognos igår natt gissade jag på Santorum-vinst, men underskattade Romney. Resultatet blev (med min prognos inom parantes):

1. Mitt Romney, 25% (20%)
2. Rick Santorum, 25% (25%)
3. Ron Paul, 21% (21%)
4. Newt Gingrich, 13% (12%)
5. Rick Perry, 10% (11%)
6. Michele Bachmann, 5% (8%)
7. Jon Huntsman, 1% (2%)

Segern till trots så hade Romney höjt insatserna i veckan innan valet genom att förutspå seger, och därför tycker jag inte egentligen att segern säger så mycket. Han har fortfarande 75% av de republikanska väljarna mot sig och trots fyra års i det närmaste konstant valkampanj och favoritstatus, så slog han inte ens sin Iowa-notering från 2008: 25,2% (Han fick 24,6% igår).

Annars var den stora grejen såklart att Rick Santorums sena, sena, surge, fortsatte in i valet. Åtta röster från seger är såklart en jätteframgång för Santorum, som var helt uträknad för bara tre veckor sedan. För att krydda det så höll den socialkonservative Santorum ett värderingsladdat segertal som jag tycker var riktigt, riktigt, bra:

Han anknyter till sina arbetarklassrötter och historien om hans gruvarbetar-farfar som invandrade från Italien, ger hans kandidatur en väldigt tilltalande personlig touch som jag tycker att Mitt Romney saknar. Kandidat Rick Santorum har den där berättelsen som framgångsrika kandidaturer har.

Att han sedan propagerar mot frihandel är ju en annan sak…

Hur länge räcker hans socialkonservatism och blue-collar-fokuserade retorik i det här racet? Ja, kanske inte så länge. Han har ännu inte fått möta den där mediatvätten som alla uppstigande kandidater får göra, och i hans förflutna som Pennsylvania-senator finns mycket för de andra kandidaterna att peka på.

Han har, mig veterligen, långtifrån samma frapperande bagage som Newt Gingrich, eller ens Ron Paul och Mitt Romney, men Rick Santorum är en George W Bush-republikan i en tid då George W Bush-republikaner inte är populära i republikanerna.

Han har varit en stor fan av välfärdssatsningar och federala utgifter överlag, och kan med sina lobbyistkopplingar lätt målas upp som urtypen av en Washington insider.

Men vid något tillfälle i det här racet kommer det att kvarstå ett konservativt alternativ till Mitt Romney, och det gäller för Santorum nu att försöka överleva längre än Newt Gingrich och Rick Perry.

Dessa båda slutade förresten fyra och femma i Iowa. Och höll ganska olika typer av tal…

Medan Newt Gingrich framstod som bitter och mest verkar stanna kvar i racet för att underminera Romneys chanser som hämnd för dennes negativa reklamkampanj i Iowa (inte första gången Newt visar sina dåliga sidor och vilken direkt horribel kandidatur han driver), sade Rick Perry att han skulle åka hem till Texas för att “tänka över” sin kandidatur.

Sådant brukar ju innebära att man är på väg att dra sig ur, men istället var det Michele Bachmann som på onsdagen avbröt sin kampanj, medan Rick Perry reste till South Carolina för att fortsätta sitt försök att bli president. Tydligen ska de Texas-donatorer som göder hans kampanj övertalat honom att fortsätta.

Jag vill inte räkna ut Perry än. Han har fortfarande pengar kvar i kampanjkassan och ifall Newt Gingrich inte gör bra ifrån sig i New Hampshire (som Perry inte verkar bry sig om att kampanja i), så har han faktiskt en chans att slå Romney i South Carolina.

Fem dagar kvar nu till New Hampshires primärval!

 

Intressant. Andra bloggar om: , , , , , ,

Post to Twitter Post to Digg Post to Facebook Post to Technorati

Category: Politics

Tagged: , , ,

Leave a Reply